Co znamená zircaloy?

Obsah:

Co znamená zircaloy?
Co znamená zircaloy?

Video: Co znamená zircaloy?

Video: Co znamená zircaloy?
Video: Zirconium - A Metal for the NUCLEAR REACTOR! 2024, Říjen
Anonim

Slitiny zirkonia jsou tuhé roztoky zirkonia nebo jiných kovů, společná podskupina s ochrannou známkou Zircaloy. Zirkonium má velmi nízký absorpční průřez tepelných neutronů, vysokou tvrdost, tažnost a odolnost proti korozi.

Co je materiál zircaloy?

Zircaloy-2 (třída R60802) se skládá z Zr-1,5%Sn-0,15%Fe-0,1%Cr-0,05%Ni a používá se převážně jako plášť paliva ve varných vodních reaktorech (BWR) a jako calandria potrubí v kanadských typech reaktorů na deuteriumuran (CANDU).

Jaká je definice zirkonia?

: ocelově šedý tvrdý tvárný kovový prvek s vysokým bodem tání, který se široce vyskytuje v kombinované formě (jako u zirkonu), je vysoce odolný vůči korozi a používá se zejména ve slitinách a v žáruvzdorných materiálech a keramice - viz tabulka chemických prvků.

Co je zirkoniová nerezová ocel?

Slitiny nerezové oceli a zirkonia (SS–Zr) byly vyvinuty pro konsolidaci a likvidaci odpadních produktů štěpení nerezové oceli, zirkonia a ušlechtilých kovů, jako je Nb, Mo, Tc, Ru, Pd a Ag získané z vyhořelých jaderných palivových souborů.

Jaký je původ slova zirkonium?

Jméno zirkonium pochází z arabského slova zargun, které odkazuje na zlatý drahokam známý již od biblických dob zvaný zirkon.

Doporučuje: