Logo cs.boatexistence.com

Je pleomorfní adenom dědičný?

Obsah:

Je pleomorfní adenom dědičný?
Je pleomorfní adenom dědičný?

Video: Je pleomorfní adenom dědičný?

Video: Je pleomorfní adenom dědičný?
Video: Successful Treatment of Pleomorphic adenoma using Advanced Technology I Kailash Hospital, Noida 2024, Červenec
Anonim

Důkazy ukazují, že ple‐omorfní adenomy mají tendenci mít familiární složku a dva způsoby dědičnosti pro pleomorfní adenomy jsou autozomálně dominantní dědičnost a somatická mutace [7].

Je pleomorfní adenom genetický?

Celkově jsou pleomorfní adenomy dobře léčitelné, když jsou zachyceny včas a neopakují se. Zdá se, že existuje genetická souvislost mezi pleomorfními adenomy a několika geny, jako je gen PLAG1.

Co je příčinou pleomorfního adenomu?

Příčiny pleomorfních adenomů jsou dosud neznámé a rizikové faktory nebyly dosud plně zjištěny. Kromě věku mohou rizikové faktory souviset s kouřením, zneužíváním alkoholu, dietou bohatou na cholesterol a předchozí radiační terapií v oblasti obličeje a krku.

Jaké je nejčastější místo pleomorfního adenomu?

Mezi hlavními slinnými žlázami je ocas povrchového laloku příušní slinné žlázy nejčastějším místem výskytu pleomorfního adenomu (70–80 % případů), ačkoli se tato léze může objevit v jakékoli příušní oblasti.

Jak častý je pleomorfní adenom?

Pleomorfní adenom je nejčastějším nezhoubným novotvarem slinných žláz. Ve většině studií představuje 45–75 % všech nádorů slinných žláz; roční incidence je přibližně dva až tři a půl případů na 100 000 obyvatel.

Doporučuje: