Logo cs.boatexistence.com

Vyvolává hpv adenokarcinom děložního čípku?

Obsah:

Vyvolává hpv adenokarcinom děložního čípku?
Vyvolává hpv adenokarcinom děložního čípku?

Video: Vyvolává hpv adenokarcinom děložního čípku?

Video: Vyvolává hpv adenokarcinom děložního čípku?
Video: Virus HPV: Odpovědi na nejčastější otázky | #doledobry | #prsakoule 2024, Smět
Anonim

Human papillomavirus (HPV) je považován za jediný nejdůležitější kofaktor ve vývoji cervikálních spinocelulárních karcinomů. Adenokarcinomy děložního čípku také souvisí s HPV, ale korelace je uváděna jako méně výrazná.

Vyvolává HPV skvamózní nebo adenokarcinom?

Skvamózní karcinom z buněk zahrnuje více než 95 % orofaryngeálních karcinomů. Tabák a alkohol jsou hlavní rizikové faktory, ale většinu těchto nádorů nyní způsobuje lidský papilomavirus (HPV).

Jaký typ rakoviny způsobuje HPV?

Téměř veškerá rakovina děložního čípku je způsobena HPV. Některé druhy rakoviny vulvy, pochvy, penisu, konečníku a orofaryngu (zadní část hrdla, včetně základny jazyka a mandlí) jsou také způsobeny HPV. Téměř všechna rakovina děložního čípku je způsobena HPV.

Který podtyp HPV je silně spojen s adenokarcinomem děložního čípku?

HPV 16 je nejvíce onkogenní, tvoří téměř polovinu všech karcinomů děložního čípku a HPV 16 a 18 dohromady tvoří přibližně 70 % karcinomů děložního čípku.

Který HPV s největší pravděpodobností způsobuje rakovinu děložního čípku?

Dva typy HPV (16 a 18) způsobují 70 % rakoviny děložního čípku a prekancerózních lézí děložního hrdla. Existují také důkazy spojující HPV s rakovinou řitního otvoru, vulvy, vagíny, penisu a orofaryngu. Rakovina děložního čípku je celosvětově čtvrtou nejčastější rakovinou u žen s odhadem 570 000 nových případů v roce 2018.

Doporučuje: