Logo cs.boatexistence.com

Jaké mastné kyseliny jsou v olivovém oleji?

Obsah:

Jaké mastné kyseliny jsou v olivovém oleji?
Jaké mastné kyseliny jsou v olivovém oleji?

Video: Jaké mastné kyseliny jsou v olivovém oleji?

Video: Jaké mastné kyseliny jsou v olivovém oleji?
Video: Top 10 Cooking Oils... The Good, Bad & Toxic! 2024, Smět
Anonim

Hlavním typem tuku, který se nachází ve všech druzích olivového oleje, jsou mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) MUFA jsou považovány za zdravé tuky ve stravě. Pokud nahradíte nasycené a trans-tuky nenasycenými tuky, jako jsou MUFA a polynenasycené tuky (PUFA), můžete získat určité zdravotní výhody.

Jaká je hlavní mastná kyselina v olivovém oleji?

Kyselina olejová je dobře známá jako nejdůležitější mastná kyselina v olivovém oleji, spojená s její vysokou nutriční hodnotou a oxidační stabilitou (61, 62). Odrůda oliv se považuje za odrůdu s vysokým obsahem kyseliny olejové, pokud je C18:1 přibližně 65 % a více (39).

Obsahuje olivový olej mastné kyseliny?

Většina řetězců mastných kyselin olivového oleje obsahuje 16 nebo 18 atomů uhlíku. Olivový olej obsahuje nejen kyselinu olejovou, ale také malé množství jiných mastných kyselin, jako je kyselina palmitová, palmitolejová, stearová, linoleová a alfa linolenová a skvalen.

Z čeho se olivový olej skládá?

Hlavní chemické složení olivového oleje se skládá z glyceridů a neglyceridů mastných kyselin. Glycerolipidy jsou primárně z nasycených mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin, kyseliny linolové, linolenové a heptadecenové.

Jaké mastné kyseliny jsou v oleji?

Nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), kyselina palmitová (C16:0; 4,6 %–20,0 %), kyselina olejová (C18:1; 6,2 %–71,1 %) a kyselina linolová (C18:2; 1,6 %–79 %), v tomto pořadí, byly převládající.

Doporučuje: