Logo cs.boatexistence.com

Je smáčivost vlastností horniny?

Obsah:

Je smáčivost vlastností horniny?
Je smáčivost vlastností horniny?

Video: Je smáčivost vlastností horniny?

Video: Je smáčivost vlastností horniny?
Video: Rocks and wettability 2024, Smět
Anonim

Smáčivost je sklon kapaliny ulpívat na povrchu útvaru, když jsou přítomny jiné typy kapalin. Některé vlastnosti hornin mají přímý vztah ke smáčivosti, pro okamžitou relativní propustnost, kapilární tlak a elektrické vlastnosti. …

Co je smáčivost v geologii?

1. n. [Vylepšená regenerace ropy, vyhodnocení tvorby] Preference kontaktu pevné látky s jednou kapalinou nebo plynem, známým jako fáze smáčení, před jinou.

Co je vlastnost smáčení?

Smáčivé vlastnosti povrchu pevného povrchu odráží jeho schopnost udržovat kontakt s kapalinou, která je výsledkem intermolekulárních interakcí, když se kapalina a pevná látka spojíSmáčivost je určena silovou rovnováhou mezi adhezivními a kohezními silami.

Jak můžeme změnit smáčivost horniny?

Interakce horniny a kapaliny

Smáčivost lze změnit kontaktem jádra během vrtání s vrtnými kapalinami nebo kapalinami na podlaze vrtné soupravy a kontaktem jádro při manipulaci s kyslíkem nebo vodou z atmosféry.

Co určuje smáčivost?

Smáčivost je schopnost kapaliny udržovat kontakt s pevným povrchem a je řízena rovnováhou mezi intermolekulárními interakcemi adhezivního typu (kapalina k povrchu) a kohezního typu (kapalina k kapalina).

Doporučuje: