Logo cs.boatexistence.com

Kdy se provádí screening aneuploidie?

Obsah:

Kdy se provádí screening aneuploidie?
Kdy se provádí screening aneuploidie?

Video: Kdy se provádí screening aneuploidie?

Video: Kdy se provádí screening aneuploidie?
Video: Genetické vyšetření plodu - I. trimestrální screening v 11. až 13. týdnu těhotenství 2024, Červenec
Anonim

Vzhledem k tomu, že fetální aneuploidie může ovlivnit jakékoli těhotenství, měl by být všem těhotným ženám nabídnut screening. Kombinovaný screening v prvním trimestru provedený mezi 10. a 13. týdnem těhotenství detekuje 82 % až 87 % případů trizomie 21 (Downův syndrom).

Kdy dochází k aneuploidii?

Aneuploidie vzniká během buněčného dělení, kdy se chromozomy mezi dvěma buňkami správně neoddělují (nondisjunkce) Většina případů aneuploidie v autozomech má za následek potrat a nejčastější extra autozomální chromozomy mezi živě narozenými dětmi jsou 21, 18 a 13.

Jak se testuje aneuploidie?

K určení chromozomální aneuploidie je nejběžnější metodou spočítat všechny fragmenty cfDNA (fetální i mateřské)Pokud je procento fragmentů cfDNA z každého chromozomu očekávané, pak má plod snížené riziko chromozomálního onemocnění (negativní výsledek testu).

Co je screening aneuploidie v těhotenství?

Screening kombinací fetální nuchální translucence a volného β-lidského choriového gonadotropinu v mateřském séru a plazmatického proteinu-A souvisejícího s těhotenstvím dokáže identifikovat asi 90 % plodů s trizomií 21a další velké aneuploidie s mírou falešně pozitivních 5 %.

Jaký je první trimestrální ultrazvuk používaný k posouzení rizika aneuploidie?

screening v prvním trimestru ( měření NT, PAPP-A a hCG) je přijatelným a účinným přístupem pro screening na fetální aneuploidii, pokud se u ženy objeví časné těhotenství (před 14. týdne těhotenství).

Doporučuje: