Logo cs.boatexistence.com

Kdy byla Schrödingerova kočka?

Obsah:

Kdy byla Schrödingerova kočka?
Kdy byla Schrödingerova kočka?

Video: Kdy byla Schrödingerova kočka?

Video: Kdy byla Schrödingerova kočka?
Video: Кот Шрёдингера: мысленный эксперимент в квантовой механике — Чад Орзел 2024, Smět
Anonim

Tento myšlenkový experiment navržený v 1935 rakouským fyzikem Erwinem Schrödingerem byl navržen tak, aby posvítil na obtížnost interpretace kvantové teorie.

Co vysvětluje Schrödingerova kočka?

V Schrodingerově imaginárním experimentu umístíte kočku do krabice s malým kouskem radioaktivní látky Když se radioaktivní látka rozpadne, spustí Geigerův počítač, který způsobí jed nebo se uvolní výbuch, který zabije kočku. … Kočka skončí mrtvá i živá zároveň.

Jak může být kočka mrtvá i živá?

Pokud vnitřní monitor (např. Geigerův počítač) zaznamená radioaktivitu (tj. rozpad jednoho atomu), baňka se rozbije a uvolní jed, který kočku zabije. Kodaňská interpretace kvantové mechaniky znamená, že po chvíli je kočka současně živá a mrtvá.

Proč se Schrödingerova kočka mýlí?

Kočka bez státu

Schrödinger poukazoval na to, že pokud by tato částice byla ve stavu superpozice, současně by se rozkládala a nerozkládala se, dokud nikdo vypadalo to, že kočka bude mrtvá i živá, dokud někdo neotevře krabici. Schrödinger to nekoupil. Ale mýlil se.

Kdo přišel se Schrodingerovou kočkou?

Kočka Erwina Schrödingera Ve 30. letech 20. století přišel rakouský fyzik Erwin Schrödinger se svým slavným myšlenkovým experimentem o kočce v krabici, která podle kvantové mechaniky, mohl být živý a mrtvý zároveň.

Doporučuje: