K čemu se používá fosforečnan amonný?

Obsah:

K čemu se používá fosforečnan amonný?
K čemu se používá fosforečnan amonný?

Video: K čemu se používá fosforečnan amonný?

Video: K čemu se používá fosforečnan amonný?
Video: KCl - chlorid draselný - vlastnosti, výskyt, využití a výroba chlorečnanu jeho elektrolýzou 2024, Říjen
Anonim

Diamoniumfosfát (DAP) je na světě nejrozšířenější fosforečné (P) hnojivo. Vyrábí se ze dvou běžných složek v průmyslu hnojiv a je oblíbený pro svůj relativně vysoký obsah živin a vynikající fyzikální vlastnosti.

Co znamená hnojivo s fosforečnanem amonným?

DAP (NH4)2HPO4: DAP jako hnojivo obsahuje 18 % dusíku a 46 % fosforu (P2O5).. DAP se vyrábí reakcí amoniaku s kyselinou fosforečnou za kontrolovaných podmínek v hnojivé rostliny.

Je fosforečnan amonný pro rostliny dobrý?

Hnojivo DAP je vynikajícím zdrojem P a dusíku (N) pro výživu rostlin. Je vysoce rozpustný, a proto se rychle rozpouští v půdě a uvolňuje rostlinami dostupný fosfát a amonium. Pozoruhodnou vlastností DAP je alkalické pH, které se vyvíjí kolem rozpouštěcí granule.

Z čeho se vyrábí fosforečnan amonný?

Diamonium fosfát, běžně známý jako DAP, se vyrábí reakcí 1 molu kyseliny fosforečné (vyrobené z vytěžené fosfátové horniny) se 2 moly čpavku; výsledná kaše ztuhne do granulované formy.

Je fosforečnan amonný škodlivý?

toxický účinek fosforečnanu amonného byl výraznější než u močoviny. Toxický účinek fosforečnanu amonného vedl k náhlému poklesu hematologických parametrů – Hb, počtu červených krvinek, Hct – při vyšších koncentracích a při nižších koncentracích byl pozorován postupný pokles po poměrně delší dobu.

Doporučuje: