Logo cs.boatexistence.com

Jak souvisí vaisheshika s hinduismem?

Obsah:

Jak souvisí vaisheshika s hinduismem?
Jak souvisí vaisheshika s hinduismem?

Video: Jak souvisí vaisheshika s hinduismem?

Video: Jak souvisí vaisheshika s hinduismem?
Video: Jak na lepší fotky - Inscenovaná fotografie s Eliškou Sky 2024, Smět
Anonim

Histemologie hinduistické školy Vaiśeṣika akceptovala pouze dva spolehlivé způsoby poznání – vnímání a vyvozování. Vaisheshika zastává formu atomismu, že realita se skládá z pěti látek (příklady jsou země, voda, vzduch, oheň a prostor).

Co je vaisheshika v hinduismu?

Vaisheshika je odvozena ze sanskrtu, vishesa, což znamená „rozlišení“nebo „rozlišovací rys“Je to jeden ze šesti daršanů neboli způsobů nazírání na svět, podle Hinduistická filozofie. Dalších pět daršanů hinduistické filozofie jsou jóga, samkhja, nyaya, mimamsa a vedanta.

Věří vaisheshika v duši?

Vaisesika je systém pluralitního realismu, který zdůrazňuje, že realita spočívá v odlišnosti. Škola Vaisesika připouští realitu duchovních substancí-duše a Boha-a také Zákon karmy; proto jeho atomismus není materialismus.

Co je dharma podle Vaisheshika?

Podle prvního výkladu je to dharma. z nichž oba abhyudaya, tj. tattvajnāna . 'poznání pravdy' a nihšreyasa. 'osvobození', tj. absolutní zastavení.

Jak je stručně vysvětlit Padartha z Vaisesika?

Padartha doslovně znamená „význam slova“nebo „věc nebo předmět, na které se slovo odkazuje nebo označované slovem“. Je předmětem poznání a může být pojmenován Je tedy poznatelný (jneya) a pojmenovatelný (abhidheya). Podle systému Vaisesika spadají všechny předměty platného poznání do sedmi kategorií.

Doporučuje: