Logo cs.boatexistence.com

Jaký je hlavní přínos toshiko takaezu ke keramice?

Obsah:

Jaký je hlavní přínos toshiko takaezu ke keramice?
Jaký je hlavní přínos toshiko takaezu ke keramice?

Video: Jaký je hlavní přínos toshiko takaezu ke keramice?

Video: Jaký je hlavní přínos toshiko takaezu ke keramice?
Video: Toshiko Takaezu: Portrait of an Artist 2024, Smět
Anonim

Toshiko Takaezu, japonsko-americký keramik, jehož uzavřené hrnce a torpédové válce, odvozené z přírodních forem, pomohly povýšit keramiku z výroby funkčních nádob na výtvarné umění, zemřel 9. března v Honolulu. Bylo jí 88.

Čím je Toshiko Takaezu známý?

Toshiko Takaezu byla americká keramička známá pro své jemně barevné glazované nádoby. V jedné z jejích slavnějších sérií, Moonpots, nebyly hrnce funkční a jejich vršky byly záměrně uzavřeny.

Jaký druh hlíny použil Toshiko Takaezu?

Když trénovala na Cranbrook Academy of Art, vzala si s sebou část černé hlíny ze své rodné Havaje. Pro Toshiko je hlína „živá a i když je suchá, stále dýchá! Celý proces je souhrou mezi hlínou a [sama sebou] a hlína má často co říct.“

Jaká byla inspirace Toshiko Takaezu?

Inspirován keramikářkou Maijou Grotell, její učitelkou na Cranbrook Academy of Art, Takaezu absorboval filozofii nepravidelnosti a asymetrie a čerpal z různých uměleckých vlivů z Evropy, Asie a přírodní svět.

Jaké materiály Ken price použil?

Je nejlépe známý pro své abstraktní tvary konstruované z pálené hlíny Obvykle nejsou glazované, ale složitě natřené několika vrstvami světlé akrylové barvy a poté broušené, aby odhalily barvy dole. Ken Price žil a pracoval v Benátkách v Kalifornii a Taosu v Novém Mexiku.

Doporučuje: