Logo cs.boatexistence.com

V iontoměničové chromatografii?

Obsah:

V iontoměničové chromatografii?
V iontoměničové chromatografii?

Video: V iontoměničové chromatografii?

Video: V iontoměničové chromatografii?
Video: Ion exchange chromatography 2024, Smět
Anonim

Iontová chromatografie (nebo iontoměničová chromatografie) odděluje ionty a polární molekuly na základě jejich afinity k ionexu … Při tomto typu chromatografie je stacionární fáze záporně nabitá a kladně nabité molekuly jsou nabity, aby byly přitahovány.

Jaký je princip iontové výměny?

Iontová výměna je proces, kterým se ionty v roztoku přeměňují na pevnou látku, která uvolňuje ionty jiného typu, ale stejné polarity. To znamená, že ionty v roztocích jsou nahrazeny jinými ionty původně přítomnými v pevné látce.

Které sloučeniny jsou separované iontoměničovou chromatografií?

Iontoměničová chromatografie se široce používá pro separaci různých sloučenin, včetně izomerů sacharidů a alkoholů a také fosfátů cukrů a nukleotidůTypickou stacionární fází pro iontoměničovou chromatografii je vysoce zesíťovaný styrenový nebo divinylbenzenový polymer modifikovaný různými funkčními skupinami.

Co měří iontoměničová chromatografie?

Iontová chromatografie se používá pro chemickou analýzu vody. Iontové chromatografy jsou schopny měřit koncentrace hlavních aniontů, jako je fluorid, chlorid, dusičnan, dusitan a síran, stejně jako hlavní kationty, jako je lithium, sodík, amonium, draslík, vápník a hořčíku v rozsahu dílů na miliardu (ppb).

Je iontoměničová chromatografie kolonová chromatografie?

Iontově výměnná chromatografie se nejčastěji provádí ve formě kolonové chromatografie. Existují však i metody tenkovrstvé chromatografie, které fungují v zásadě na principu iontové výměny.

Doporučuje: