Logo cs.boatexistence.com

Proč není eferentní arteriola venula?

Obsah:

Proč není eferentní arteriola venula?
Proč není eferentní arteriola venula?

Video: Proč není eferentní arteriola venula?

Video: Proč není eferentní arteriola venula?
Video: Overview of Orthostatic Intolerance 2024, Smět
Anonim

Situace aferentně-eferentních arteriol je jedinečná protože krev obvykle vytéká z kapilár do venul a nikoli do jiných arteriol Eferentní arterioly se dělí a vytvářejí síť kapilár, tzv., které obklopují tubulární části nefronu v kůře ledvin.

Jaký je rozdíl mezi eferentními a aferentními arteriolami?

Eferentní arteriola je větev renální tepny, která odvádí krev z glomerulu. Aferentní arteriola přivádí krev do glomerulu. Eferentní arteriola odebírá krev z glomerulu. … Tlak krve v eferentní arteriole je nižší než v aferentních arteriolách

Proč je eferentní arteriola užší než aferentní arteriola?

Eferentní arteriola odvádí krev pryč z glomerulu. … Krev protéká v glomerulu velkým tlakem, protože aferentní arteriola, která přivádí krev do glomerulu, má malý vaskulární odpor, protože je krátká a široká. Takže pokles tlaku je menší ve srovnání s jinými tkáněmi.

Přenášejí eferentní arterioly okysličenou krev?

Tyto aferentní arterioly se větví do glomerulárních kapilár, které usnadňují přenos tekutiny do nefronů uvnitř Bowmanova pouzdra, zatímco eferentní arterioly odvádějí krev z glomerulu a do interlobulárních kapiláry, které zajišťují okysličení tkáně do parenchymu ledviny.

Co je mezi venulou a arteriolou?

Kapiláry jsou nepatrné tenkostěnné cévy, které spojují arterioly a venuly; právě přes kapiláry dochází k výměně živin a odpadů mezi krví a tělesnými tkáněmi.

Doporučuje: